Project omschrijving

In 1991 heb ik mijn titel Architect behaald en in 1992 ben ik als zelfstandig Architect begonnen. Een klein bureau zonder personeel, lekker alles zelf doen. Omdat ik alleen werk krijg ik de wat kleinere opdrachten variërend tussen een uitbreiding aan een woning tot geheel nieuwe woningen tot aan herbestemmingen van winkels en bedrijfspanden. Tegenwoordig werk ik nog steeds alleen maar besteed ik afhankelijk van het project deelwerkzaamheden uit aan gespecialiseerde bureaus. 

Ik respecteer de wensen van mijn opdrachtgevers en probeer die zo goed mogelijk te vertalen naar een plan dat past binnen de randvoorwaarden die er gesteld zijn door de gemeente, de wetgeving, de locatie, de financiën, etc. 

Naast mijn werk als Architect werk ik parttime in het Hoger Beroeps Onderwijs, daar leer ik de studenten de basis vaardigheden van de Bouwkunde en hoe ze een huis moeten tekenen en detailleren. Deze werkzaamheden zijn leuk te combineren en het geeft mij veel voldoening als een student aan het eind van de cursus snapt hoe een huis in elkaar zit en hoe die getekend moet worden. 

De afgelopen jaren hebben we zelf ons eigen huis gebouwd, de tennis- en bestuursactiviteiten even opzij zetten en zelf de fundering storten, de vloeren leggen en het dak erop zetten, dat geeft weer een extra dimensie aan het vak. Zelf tegen de grenzen van het bouwbudget opboksen is weer een ander maar ook zeer leerzaam proces. 

Zorgvuldig, Zuiver en Zuinig bouwen was altijd al een item voor mij. De steeds maar stijgende energieprijzen hebben mij zeer bewust gemaakt over het energie verbruik binnen de woning. Een Passief Huis is volgens mij een grote stap in de goede richting, waarbij de wijze van bewoning natuurlijk van doorslaggevend belang is.